Lisäsin oikealle sivulle hieman linkkejä.

Mikäli olet kokeillut Biovitan e-epaa tai ylipäänsä olet päättänyt testailla kalaöljyn korjaavia vaikutuksia elämään, on yksi mahdollisuus tilata öljykapselit ulkomailta hieman huokeampaan hintaan iHerb.comin kautta. Luotettava ja ylistetty nettisaitti, tutki ja tutustu.

Urheiluvaatteita hieman suurempaankin kokoon löytyy netistä Sheactivesta. Briteissä on jo 20% väestöstä ylipainoisia, joka on saanut aikaan maan muodissa muutoksen, maan vaatevalikoimat ovat hyvin kattavat isommillekin tytöille ja vihdoin meilläkin on mahdollisuus valita vaatteita mistä ostaa. Briteissä on sekin hyvä puoli, että tietääkseni kaikki sivustot myyvät myös Suomeen tavaraa. Harmiksi Sheactive on vain naisia varten, mutta jos joku sattuu löytämään hyviä linkkejä miesten pukimille, heitelkää kommenttia niin laitan linkit ylös.

Kuten aiemmin mainitsin, Iso-Britanniassa jyllää ylipaino-ongelma, mikä on toisaalta pohjoismaalaisten paksukaisten onni. Maassa on myös järjestäytynyt "fatismia" (lihavuuden syrjintää vrt. rasismi) vastustava sivusto, Big People UK joka ajaa lihavien ihmisten asiaa ja luennoi asenneongelmista sekä yhteiskunnan virheellisistä stereotypioista. Sivusto on paikallinen eikä näin ollen koske suomalaisia niinkään, mutta jokainen liikakiloja kantava ihminen voi aivan varmasti löytää sivustolta jotain, josta on hyötyä. Harvassa paikassa puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä ja tässä tapauksessa on asiaan perehdytty kunnolla. Suosittelen vilkaisemaan.

Eilen törmäsin Liv-kanavalla dokumenttiin nimeltä Liv D: Ylpeästi paksu (Fat & Proud), jossa käsiteltiin virkistävästi ylipainon vaikutusta ihmisiin. Lihavuus nostaa aina esiin ne samat pointit (kiusaaminen, häpeä, terveys jne) mutta tässä tapauksessa dokumentti erottui mukavasti muista. Kyseessä oli tosin taas naisista kertova dokumentti, sori vaan pojat, mutta häpeä omasta kehosta on tuskin sukupuoleen rajoittuva tekijä. Tämä dokumentti ei keskittynyt siihen, pitäisikö jonkun olla laiha vai ei, vaan jätti sen täysin omaan arvoonsa ja kysyi sen sijaan ihmisiltä, pitäisikö heidän pohtia painoaan vai elää onnellista elämää? Ylipainossahan on se ongelma, että kun sitä on, sen näkee ja sitä murehtii. Yhteiskunnallisesti on sallittua haukkua ja halveksua lihavia ihmisiä, mikä kävi hyvin esille erään luennon aikana nuorille annetun piirtotehtävän myötä. Nuoria pyydettiin piirtämään "nahjus" eli karkeasti sanottuna laiska ja vetelä ihminen. Liki poikkeuksetta oli piirretty hahmo ylipainoinen, vaikka nuorten mielestä kaikki ylipainoiset eivät ole laiskoja tai tyhmiä. Ne mielikuvat ovat kuitenkin pään sisällä ja vaikuttavat tekemisiimme, et pysty mitenkään estämään kaikkia stereotypioihin nojaavia käytösmalleja, vaikka kuinka halusit.

Dokumentti nosti täten myös toisen erittäin tärkeän asian pinnalle: Lihavia ihmisiä halveksuu milteipä laihoja enemmän juurikin lihavat ihmiset. Yhteiskunta siis painostaa lihavia tuntemaan olonsa rumiksi ja inhottaviksi, mikä näkyy niin, ettei lihava osaa nähdä lihavaa ihmistä kauniina. Uskallan väittää, että tämä jos mikä olisi mielikuva, joka kaipaisi muuttamista sillä jos lihava ihminen ei voi saada vertaistukea edes toiselta lihavalta, on täysin varmaa, että elämä ei tule olemaan mielekästä tai edes onnellista. Minä olen fatisti, olin sitten vähän tai paljon, mutta minä en nauti läskien näkemisestä ja roikkuva rasva vie pois kauneudesta sekä seksikkyydestä. Joka tapauksessa siinä missä laihtuminen lähtee asioiden hyväksymisestä, myönnän minäkin itsessäni ne väärät ja rumat asiat.

Tässä muuten yksi dokumentaarinen tallenne minkä löysin edellistä dokumenttia Googlettelemalla: http://www.pbs.org/wgbh/takeonestep/fat/
En ole sitä itse katsonut kokonaisuudessaan, mutta halukkaille se voi nostattaa lisää ajatuksia - vaikkakin foorumeilla puhuttiin sen olevan hieman puolueellinen joten korvat hörölle ja kriittisyyshattu päähän.