Olen jo muutaman vuoden ajan hakenut lääkäreiltä apua liittyen tajunnan menetyksiin, joita koen istuessani jonnekin. Saatoin esimerkiksi istua kampaajantuoliin ja nukahtaa välittämättä siitä, halusinko tehdä niin. Vaikka yritin pysyä hereillä, alkoivat silmäni pyöriä kuopissaan ja siitä viiden minuutin sisään olin tajuton. Nukuin hammaslääkärissä, kampaajalla, busseissa, junissa, odotustiloissa ja jopa töissä. Omalla tavallaan se oli taas yksi lisä omaperäiseen luonteeseeni, mutta olihan se nyt kiusallinen vaiva. En voinut esimerkiksi kuvitellakaan autolla ajamista, sillä äkillinen tajunnan katkeaminen ratissa olisi tuhoisaa. Aloin vähitellen pelkäämään kaikenlaisia tilanteita, joissa istuin hetken paikoillani ja toisinaan löysinkin itseni jostain aivan muualta mihin olin bussilla tai junalla menossa. Toisinaan ihmiset herättelivät minua erinäisissä paikoissa.

Ajattelin että minulla on jokin vakava sairaus. Lääkäriltä kysyttäessä sain vain tyhjän katseen ja jouduin mahdollisesti sokerikokeeseen. Parin vuoden kyselyn jälkeen joku ehdotti että kyseessä on uniapnea ja toinen mietti minulla olevan lievä narkolepsian muoto. Kukaan ei ehdottanut kokeita esimerkiksi apnean osalta vaikka ongelma selkeästi jo haittasi elämääni tuntuvasti, mutta eihän ne myöskään halunneet leikata selkääni vaikka jalka oli halvaantumassa jo kolmatta kuukautta. Lääkärit eivät tiedä todellakaan kaikkea, sanotaan heitä vaikka konsulteiksi joilla on reseptivihko.

Nyt Lääkäripäivillä nostettiin pöydälle tila nimeltä hengitysvaje eli obesiteetti-hypoventilaatiosyndrooma (OHS), josta on puhuttu aivan liian vähän. Tila liittyy uniapneaan ja tarkoittaa käytännössä sitä, että obeesi ihminen ei pysty hengittämään tarpeeksi tehokkaasti painonsa alla ja ihminen kokee tajunnankatkeiluja tämän vuoksi.

Helsingin Sanomissa tilaa kuvattiin seuraavasti: 
"Istualleen nukahtaminen keskellä päivää, kuorsaaminen ja väsymys päiväaikaan ovat merkkejä, jotka voivat viitata lihavuuteen liittyvään hengitysvajeeseen. Jos painoindeksi on noussut yli 35:n ja lihavuus on jatkunut jo pitkään, kyse voi olla tästä sairaudesta. Erityisen haitallista hengitykselle on keskivartalolihavuus."
"Lihavuuteen liittyvä hengitysvaje eli OHS vaivaa Suomessa jopa kymmeniätuhansia ihmisiä, mutta usein sitä ei huomata ja se jää hoitamatta. Ihminen kärsii päivälläkin hapenpuutteesta, mikä käy elimistölle raskaaksi. Kun tila on edennyt pitkälle, ihminen voi saada sairauskohtauksen esimerkiksi töissä ja mennä tajuttomaksi. Sairaalatutkimuksissa syyksi paljastuu hengitysongelma. Potilaita on joutunut jopa hengityskoneisiin. "
"Paras hoito on laihtuminen, mutta se on vaikeaa. Hoitona on myös yleensä öisin käytettävä eräänlainen hengityskone. Jos tauti on päässyt pitkälle, naamaria on pidettävä myös päivällä."
"Hengitysvajetta sairastaa jopa kolmannes niistä sairaalahoitoon joutuneista ylipainoisista, jotka ovat vaikeasti lihavia. Tauti lisää potilaan riskiä sairastua muun muassa sydämen vajaatoimintaan ja keuhkoverenpainetautiin."

Helsingin Sanomien artikkeli.
Suomen Lääkärilehden artikkeli.

Apnea ei ole eksoottinen tila, joka esiintyy vain harvoilla. Jos olet kova kuorsaamaan, hengästelet, haukottelet tai koet muulla tavalla hengittämisen hankalaksi, on hyvä tarkkailla omaa hyvinvointiaan. Hapenpuute aivoissa aiheuttaa kaikenlaisia oireita ja vaikka ensisijaisesti pitäisikin olla huolissaan muun muassa sydäntaudin tai diabeteksen puhkeamisesta, voi pitkään jatkuneella puutoksella olla vakava rappeuttava vaikutus jopa ihan aivotoimintaan tai muistiin. Vai luuletko itse ettei sillä ole vakavia seurauksia, jos pidättää henkeään toistuvasti viikko, kuukausi, vuosi toisensa jälkeen?

Ote englanninkielisestä Wikipediasta:

Obesity hypoventilation syndrome (also known as Pickwickian syndrome) is a condition in which severely overweight people fail to breathe rapidly enough or deeply enough, resulting in low blood oxygen levels and high blood carbon dioxide (CO2) levels. Many people with this condition also frequently stop breathing altogether for short periods of time during sleep (obstructive sleep apnea), resulting in many partial awakenings during the night, which leads to continual sleepiness during the day. The disease puts strain on the heart, which eventually may lead to the symptoms of heart failure, such as leg swelling and various other related symptoms. The most effective treatment is weight loss, but it is often possible to relieve the symptoms by nocturnal ventilation with positive airway pressure (CPAP) or related methods.

Obesity hypoventilation syndrome is defined as the combination of obesity (body mass index above 30 kg/m2), hypoxia (falling oxygen levels in blood) during sleep, and hypercapniacarbon dioxide levels) during the day, resulting from hypoventilation (excessively slow or shallow breathing). The disease has been known since the 1950s, initially as "Pickwickian syndrome" in reference to a Dickensian character but currently under a more descriptive name. (increased blood dioxide levels) during the day, resulting from hypoventilation (excessively slow or shallow breathing). The disease has been known since the 1950s, initially as "Pickwickian syndrome" in reference to a Dickensian character but currently under a more descriptive name.