Olen vähän kärsinyt likimain kipeydestä tällä viikolla, yskittää joten en ole terve, mutta en silti ole kipeäkään. Hyvin perinteinen kevät siis.

Tuossa tiistaina jouduin kulkemaan virastoon noin kolmen kilometrin päähän ja tuumasin että on junia ja busseja joilla sinne pääsee, mutta päätinkin sitten lähteä kävellen. 30 minuuttia talsimista, ei voi olla niin hankalaa - kaiken lisäksi voin mahdollisesti kävellä takaisinkin, vaikka ajatus itsessään vähän ärsyttikin sitä laiskaa puolta itsessä. Noh, tuumasta toimeen, en taaskaan keksinyt laiskuutta parempaa syytä olla kävelemättä ja lähdin matkaan. Kuitenkin kun pääsin pihalle, sain päähäni, että nyt olisi hyvä mahdollisuus vaikka ihan huvikseen testata iPhone aplikaatiota nimeltään Couch to 5k (aplikaatio tarkoittaa puhelimeen erikseen hankittavaa ohjelmaa).

Couch to 5k asettaa sinulle alustavasti 30 minuutin treenin, jossa ensin kävellen lämmitellään 5 minuuttia ja tästä eteenpäin 20 minuutin ajan juostaan 60 sekuntia, kävellään 90 sekuntia ja sitten taas juostaan. Aplikaatio toimii soittolistan taustalla vaikka puhelin olisi niin sanotusti suljettu - ei siis pois päältä, vaan näyttö ja muut suljettu (jos omistat iPhonen, tiedät mistä puhun). Kun 25 minuuttia on kulunut, ohjelma ilmoittaa että nyt on aika hiljentää ja rauhoittaa tahtia. Jokaiseen viikkoon kuuluu kolme treenikertaa, aina hieman rimaa nostaen ja kun seuraat ohjelmaa tunnollisesti, voit juosta yhdeksän viikon jälkeen viisi kilometriä yhtä mittaa.

Laitoin aplikaation käyntiin siitäkin huolimatta, että olin pukeutunut lämpimästi ja jalassani oli talvisaappaat, jotka eivät loskaisenjäisellä tiellä ole ihanteellisimmat edes kävelemiselle. Kengät ovat hangessa tarpomista varten, mutta ne toimivat hyvin kun katsoi mihin astui ja hölkkäili rauhallisesti. Olin lisäksi varustautunut viisaasti sykemittarilla jotta saisin alustavia lukemia matkan kulusta. Kävelin reipasta, minulle tuttua vauhtia - onnekseni olen aina ollut reipas tarpoja joten tahti on minulle luonnollinen. Lihakseni lämpenivät hyvin ensimmäisen viiden minuutin aikana ja totuttelin hiljalleen tilanteeseen, kunnes vaativa naisääni sanoi "start running". Nostatin vauhdin muutaman askeleen avulla pieneen hölkkään ja tunsin sykkeen nousevan. Vauhdin ei tarvitse olla mikään päätähuimaava, tärkeintä on pitää rytmi tasaisena, hengittää tarpeeksi ja olla rasittamatta itseään liikaa jotta jaksaa koko ohjelman loppuun. Juuri kun aloin väsyä, sainkin taas kävellä ja tasata hengitystäni seuraavaa juoksua odotellen.

Kokemus ei tuntunut mitenkään ylitsepääsemättömältä, kävelymatkan tylsyyskin katosi kun keskittyi aina pieneen suoritukseen kerrallaan. Jokaisen vaiheen jälkeen tunsin pientä onnistumisen iloa sekä ylpeyttä jaksamisesta - tämä siis pätee kaikkeen, vaikka ei jaksaisikaan alussa juosta koko vaadittua aikaa. Kyse on siitä että tekee, ei siitä että tekee täydellisesti heti ensi kerrasta lähtien. Kukaan ei ole heti teräskunnossa ja loistava kaikissa suorituksissaan, sitäpaitsi se olisi ihan tylsää kun ei koskaan voittaisi itseään tai edistyisi yrityksissään. Huonossa kunnossa on se hyvä puoli, että näkee tuloksia paljon paremmin kuin hyväkuntoisena, joten ole iloinen jos olet rikkipoikkihajalla projektia aloittaessasi. Kyse on suoraan siitä, miten asiaa katsoo, eikä jää surkuttelemaan merkityksettömiä asioita. Juoksentelin, kävelin ja puuskutin, juoksentelin lisää, taas puuskutin. Päässä pyöri ajatus "voi ei, kuolen, en saa happea, liian lyhyt aika kävellä, kuukahdan tielle, voisin ihan hyvin lopettaa kun tää nyt on vaan tämmönen hupikokeilu, kukaan ei saisi tietää". Paitsi tietysti minä, mikä on itseasiassa pahin mahdollinen tapa pettää luottamus. Ennen pitkää huolestuneet ajatukseni kääntyivät lämpimään pukeutumiseeni, huonokuntoiseen tiehen ja matkan loppumiseen, sillä kolme kilometriä on tälle treenille melko lyhyt matka. Ennen pitkää olin jo perillä ja aikaa oli kulunut 15 minuuttia. En ollut ollenkaan väsynyt, hiukan kuumissani kaikkien lämpövaatteideni alla; pipo, hanskat, kaulaliina, kaksi paitaa ja topattu talvitakki olivat hieman liikaa. Olisin ihan hyvin voinut lähteä hölkälle varustautuneena pelkkään T-paitaan ja huppariin, enkä olisi palellut. Olin suoraan sanottuna hieman harmissani siitä, että matkaa ei ollut koko ohjelman vaatinut määrä, vaikkakin oli mahdollista pistää ohjelma pauselle ja jatkaa sitten kotiin samaa rataa. Virastokäynnin jälkeen päätin kuitenkin matkata lyhyen tiepätkän bussilla kotiin sillä jotkin lammikot matkan varrella olivat koko tien levyisiä, enkä halunnut kastella kauniita (ja kalliita) talvisaappaitani. Olivat sitten kuinka käytetyn näköiset tahansa.

Näyttää siltä, että ihanteellinen matka tuon ohjelman läpiajamiselle on noin 6 kilometriä. Harmittaa, että tiet ovat nyt jäiset ja huonossa kunnossa, sillä mikä onkaan sen parempi tapa nostaa kuntoa, kuin käydä pienellä lenkillä uuden leluni kanssa, tehokkaan inspiroivaa musiikkia kuunnellen. Suosittelen niin iPhonea kuin tätä ohjelmaa kaikille, varsinkin niille joiden mielestä 5 kilometrin yhtenäinen hölkkä kuulostaa täysin mahdottomalta. Olenhan sentään yksi niistä ihmisistä, kaikista urheilusuorituksistani huolimatta. Ohjelma eli aplikaatio maksaa App Storessa 2,39 euroa ja tämän ohjelman lisäksi sieltä saa version Couch to 10k, jonka toimintaperiaate on sama kuin sisarohjelmansa, sillä erolla että 13 viikon ohjelman jälkeen juokset 10 kilometriä leikiten.

Lisäksi, olit sitten sauvakävelijä, kävelijä, koiran ulkoiluttaja tai hölkän hallitsija, voit suunnitella reittisi kätevästi Kevyen liikenteen Reittioppaan avulla (valitettavasti rajoittuu pääkaupunkiseutuun). Pystyt niin hakemaan reittejä kuin suunnittelemaan niitä itse. Voit siis suunnitella reitin sopivasti pituuden mukaan, etkä näin ollen joudu tilanteeseen, jossa treenin pituusmääre on tullut täyteen ja matkaa on vielä toinen mokoma ennen kuin ehdit kotiin takaisin. Et myöskään eksy, mikäli printtaat reitin mukaan otettavaksi. Reittiopas voi olla aluksi hieman sekava mutta kokeileva klikkaaminen opettaa nopeasti kuinka se toimii. Eikun suunnittelemaan keväisiä kulkureittejä, ties vaikka löydät uusia puistoteitä joiden olemassaolosta et tiennytkään.

Lisään kyseiset linkit linkkilistaan, jotta ne löytyvät kätevästi. Mikäli itse tiedät hyviä linkkejä joista olisi kaikille lukijoille hyötyä, älä pelkää älähtää kommentilla.