Olen viime aikoina miettinyt kuumeisesti kaikkea paitsi urheilua. Rahatilanne on ollut huono mikä on aiheuttanut paljon stressiä, lisäksi olen tehnyt ennakkotehtäviä kouluihin, joihin haen. Olen myös työstänyt lastenkirjaa, jonka kirjoitan ja kuvitan itse - sen sainkin juuri perjantaina pistettyä postiin kustantajalle. Nyt on yksi huoli vähemmän. En kuitenkaan ole unohtanut vuodatuksiani ja mietin likimain päivittäin, mistä kaikesta sitä voisikaan seuraavaksi puhua. Liikunta ja paino on hyvin yksiulotteinen aihe, jossa on kuitenkin lukemattomia näkökulmia ja ajatuksia. Nyt olen melkolailla väsynyt tämän päivän urheilutreenistä, mutta katsotaan mitä tapahtuu kun avaan sanaista arkkuani.

Ensimmäiseksi voisin hehkuttaa hyvää proteiinipalautustuotetta, johon olen tutustunut viime aikoina. QNT:n proteiinipatukathan olivatkin viimeksi suurinta herkkua ja laatu on edelleenkin yksi korkeimmista mihin olen törmännyt, mutta haluan lisätä tähän erään erittäin hyväksi huomaamani tuotesarjan: Easy Body -tuotteet. Kyseessä on siis muun muassa palauttavia tuotteita, joissa on panostettu makuun, käytännöllisyyteen sekä hyvään hintalaatu-suhteeseen. Tuotesarja taitaa olla pääasiallisesti suunnattu naisille mutta proteiini on proteiinia, oli sitten kenen kehossa tahansa. En itse jaksa syödä usein esanssisiksi huomaamiani mansikan- tai vaniljanmakuisia tuotteita, mutta suklaa on erittäin herkullinen ja kevyt. Protein Shake Chocolate sisältää 20g proteiinia ja vain 13,6g hiilihydraatteja, lisäksi nestemäinen proteiinipaketti imeytyy nopeammin ja tuo voimat takaisin urheilusuorituksen jäljiltä. Shake on 3,3 dl ja hintaluokaltaan suunnilleen 2,5 euroa, vaikkakin olen nähnyt sitä ruokakaupoissa (Alepa, asematunneli) jopa hintaan 2,11e. Ostakaapa kokeeksi yksi Easy Body Shake ja juokaa se kylmänä, maku on kuin joisi pelkkää turmiollista kaakaomaitoa ilman mitään terveysvaikutteita. Mutta, Shaken lisäksi suosittelen myös patukoita, niissäkin on maku kohdallaan, proteiinin määrään on panostettu ja tuotteita löytyy aivan tavallisista ruokakaupoista. Nuo QNT:n Deliciouspatukat ovat pieneltä kooltaan ihanteellisia, mutta hankalia löytää. Täytyy sanoa, että tuollainen maitokaakao on makeannälkään loistava, varsinkin kun siitä saa hyvän määrän proteiinia kasvavien lihasten tueksi. Kuka sanoi, että urheilun ja terveen elämän pitäisi olla tylsää ja väritöntä? Kyse on kuitenkin kohtuusta, ei kieltäytymisestä.

Lisäksi yksi hyvä jalkaliike saa pakarat laulamaan ihan vain muutamalla toistolla, nimittäin telemarkiksikin tunnistettu askelkyykky. Liike on hyvin yksinkertainen, mutta vaativa. Minä aloitin askelkyykkyjen tekemisen hyvinkin tasapainottomalla tyylillä, sitä heiluttiin ja ähkittiin ja nyittiin mutta nyt osaan jo tehdä liikkeen niin kuin se pitää.

Seiso ensin suorana, sitten astu pitkä askel eteenpäin (ei liian pitkä, tässä ei ole tarkoitus harppoa eikä se askeleen pituus määritä sitä että oletko liikkeessä hyvä vai huono) niin, että etummainen jalka on noin 90 asteen kulmassa lattiaan nähden. Taempi polvi taipuu lattiaa kohti ja kun tuntuu siltä, nouse taas ylös. Jujuna on nousta takaisin seisomaan niin, että taemmas jäänyt jalkaterä on koko ajan lattiassa ja ainoastaan eteenpäin astuva jalka tekee liikkeen. Pikku hiljaa tasapaino paranee, pakarat vahvistuvat ja minulla varsinkin takareisiä kuumottaa.  Kaikissa liikkeissä on kuitenkin järkevintä ottaa rennosti ja rauhallisesti - repimällä teet vain vahinkoa, ellei sinulla sitten ole ammattilainen vieressä varmistamassa, että liike tehdään turvallisesti. Traineri meinaa pistää vähän repimään niitä liikkeitä, mutta se nyt on ihan eri juttu kuin kotona jumppailu.

Myös teille kaikille (niin miehille kuin naisillekin) joilla roikkuu rintalihas liikaa: teille on hyvä kotiresepti punnertamiseen. Minähän en siis vihaa mitään (ainakaan tällä hetkellä) kuin punnertamista. Se on raskasta, se on tylsää, käsiin sattuu, epämukavaa, käsiä voi harjoittaa muutenkin. Istut varmastikin siinä ja mietit hiljaa "tämä ei ole minua varten, minä en varmaan saisi edes yhtä (tai kymmentä) tehtyä". On täysi myytti, että kaikki muut osaavat punnertaa sinua paremmin. Ihan suomeksi sanottuna, ihmiset ovat todella surkeita punnertamaan ja tämä johtuu pelkästään siitä että liike rasittaa lihaksia joita harvemmin tulee käytettyä. Minä olen kuitenkin valmis kokeilemaan ohjelmaa One Hundred Push Ups, ties vaikka nahka kiristyisi ja saisin lihasten lisäksi tissinkohotuksen. Rahat pois plastiikkakirurgeilta!

One Hundred Push Ups eli suomeksi Sata punnerrusta, on ohjelma joka määrittää punnerruskuntosi perusteella sinulle kuinka usein ja kuinka paljon punnerrat. Voit punnertaa täysikokoisia punnerruksia tai sitten vaikka "tyttöjen tyyliin". Painavammilla ihmisillä on ranteiden keston kanssa ongelmia, joten voit vaikka punnertaa seinää vasten - aivan oman tyylisi, painosi ja jaksamisesi mukaan. Kunhan muistat sen, että mikäli punnerrus kysyy energiaa yhtä paljon kuin villasukkien neulominen, on tekniikassasi vikaa. Ohjelman avulla teet punnerruksia tietyn määrän kolmena päivänä viikossa. Punnerruspäivien välillä on hyvä olla lepopäivä, mutta muuten voit valita suorituspäivät oman aikataulusi mukaan. Kuuden viikon jälkeen pystyt punnertamaan moninkertaisesti sen määrän, mitä olet punnertanut testin alussa ja uskallan jopa väittää ettei se välttämättä ole enää niin epämukavaakaan.

Mikäli englanti ei ole sinun vahva vahvuutesi mutta haluat silti kokeilla ohjelmaa, voin tarvittaessa kääntää ohjeita blogiin. Kaikessa yksinkertaisuudessaan se kuitenkin menee niin, että taulukoiden perusteella teet sinulle sopivan määrän punnerrussarjoja per päivä, jokaiselle viikolle on oma kolmen päivän taulukko, jossa on määritetty punnerrusten sekä toistojen määrä, sinun tehtäväsi on vain pitää taukoa tietty sekuntimäärä sarjojen välissä (luku kerrotaan päivätaulukon yläreunassa). Ennen projektin aloittamista suositellaan tekemään testi, jonka perusteella sitten valitaan taulukosta sopiva vaikeusaste, mutta jos et ole tottunut punnertaja, suosittelen ihan aloittamaan pohjalta. On kuitenkin tärkeää valita mieluummin hieman helpompi suoritustaso kuin liian vaikea sillä äkillinen rasitus ei tee hyvää lihasparoille, eikä myöskään punnertajan mielenrauhalle.

Minä olen pohtinut tämän prosessin aloittamista jo pitkään, ehkä pitäisi vaan tarttua toimeen.

Tästä kirjoitelmasta kehkeytyikin sitten melko tiivis tietopaketti. Ehkä ensi kerralla kirjoitan sitten mitkä 10 juttua on nolointa mitä pukuhuoneessa voi tapahtua.