Salilla kuljeskellessani olen tutustunut äänettömään päivätelevisioon. Mikäli olen onnekas, televisiosta tulee jokin sarja missä on tekstitys. Toisinaan siellä kokataan tai stailataan ihmisiä ja joskus tulee uutiset. Yksi ihan kamalimmista treenipäivistä oli kyllä se, kun tuli Yleltä jokin "Tänään otsikoissa" jota ei voi seurata äänettömällä ollenkaan, sekä kahdelta kanavalta Ostos-TV:tä noin viiden minuutin viiveellä. Katsoin televisiota A ja aina välillä kun vilkaisin crosstrainerini asetuksia, erehdyin seuraamaan televisiota B jossa tuli siis täysin sama mainos, mutta 5 minuuttia myöhässä. Stephen King on joskus sanonut, että hänen mielestään Helvetti ei ole mikään palava hiilihankodisko vaan paikka, jossa toistuu aina sama tilanne tai hetki. "Helvetti on saman toistoa", mies totesi ja täytyy sanoa, että ymmärrän hyvin. Kannattaa katsoa elokuva Päiväni Murmelina niin ymmärrät sinäkin.

Mutta siis yhden asian olen huomannut. Ihmiset ulisevat lehdissä, televisiossa, kotona, baareissa että yhyy olen ollut jo näin monella dieetillä eikä mikään auta. Samaan aikaan niin televisio, lehdet kuin kaveritkin syytävät eteen vaihtoehtoja, joissa tarjotaan helpointa tietä ulos ongelmatilanteesta.
"Vain viisi minuuttia päivässä!"
"Sinun ei tarvitse katsoa mitä syöt!"
"Pelkän voiteen avulla laihdut 4 kiloa kahdessa kuukaudessa! Kaupan päälle pyyhesetti!"
Kaikkein naurettavimpia ovat nämä sähköimpulssivyöt, jotka tekevät työn sinun puolestasi, voit istua läsöttää paikoillasi mutustellen "vain" sitä yhtä donitsia ja samalla vatsalihaksesi laitetaan mekaanisesti toimimaan. Samalla mietit hiljaa sitä kaunista treenattua naista, joka on saanut jopa hauislihaksensa treenattua pelkän vatsavyön avulla. Mieleen tulee aina se muistikuva kun olin kassatyttönä suuressa tavaratalossa ja kassalle oli eräs työkaveri jättänyt jonkinlaisen tuollaisen Sähköimpulssi-Abtronic Plus Extra Dominator 3000n kuitteineen. Naureskeltiin vaivihkaa kun kuitissa luki:
Sähköimpulssi-Abtronic Plus Extra Dominator 3000
Suklaalevy Fazer

Niinpä niin.

Ei se ole mikään ihme, että ihmisillä on vaikeuksia painon kanssa, kun kaikki tehdään sillä periaatteella, ettei tarvitse yrittää tai tehdä mitään. Ajatuksen voimalla laihduttaminen ei vielä onnistu, mutta jos se joskus tulee mahdolliseksi, keksitään varmaan siihenkin jokin helpottava ratkaisu. Laihduttamisen ei pidäkään olla helppoa, silti ihmiset ovat niin absurdeja, että juoksevat kiloinensa lääkäriin pyytämään vatsalaukun pienennysleikkausta. Laihdut salamannopeasti ja helposti, kun et voi syödä kolmea suupalaa enempää, tämän jälkeen jaloissasi roikkuu iso massa ihranjäänteitä sekä löysää nahkaa. Onpa hieno elämä sinullakin, kun ongelmaa ei ole ratkaistu, kädet on vaan sidottu liikasyömiseltä.

Siis ymmärrettäköön se, että minun mielestäni lihavia ihmisiä kohdellaan epäreilusti sen suhteen, että lihavuutta pidetään pääosin heikkoutena sen sijaan, että sitä kohdeltaisi kuten mitä tahansa muutakin riippuvuudesta johtuvaa oiretta. Ei ihminen halua olla lihava herranjesta, kuka tällaisen halveksunnan haluaisikaan osakseen - mutta jotakin puutetta sillä ruoalla tai laiskottelulla korvataan. Joillakin lihavuus on oire ihan lääketieteellisesti tunnustetusta sairaudesta ja sitten on kaikki muut siinä välissä. Ei kukaan halua olla paksu, fetisistejä lukuunottamatta tietenkin, mutta se esteettinen vyörymä on ainoastaan seuraus jostakin muusta. Anorektikoita säälitään, hoidetaan ja pakkosyötetään. "Sinähän kuolet lapsi, syö jotakin! Voi kamala kun media saa nuoret ajattelemaan että pitää olla tosi laiha!" Milläs tavalla media sitten on kertomatta tätä samaa lihavillekin ihmisille? Eiköhän se media ja muu yleiskäsitys kauneudesta saa aikaan sen noidankehän, jonka toinen ääripää on anoreksia ja toinen - aivan oikein, lihavuus.

Olisi hienoa, että seuraavan kerran kun kauhistellaan anorektikkojen sairauden vakavuutta, muistetaan auttaa myös liikalihavaa ihmistä, joka joutuu aivan yhtälailla kamppailemaan vääristyneen ruokakuvansa kanssa. Nyt on huolestuttavaa seurata, kuinka toinen ääripää jää täysin ilman huomiota ja viettää vuosia kotonaan koska lihaville ei ole tilaa yhteiskunnassa.

Ja voi herramunjee, ei ne impulssivyöt oikeasti kannata. Niissä mainoksissa valehdellaan suoraan, ei kukaan ole tehnyt kolmea vuotta töitä jotta pääsee esiintymään Ostos-TV:n mainoksessa. Paljon terveellisempää on ottaa kunnon kriittinen asenne omaa itseään kohtaan ja selvittää minkänäköinen ihminen sieltä peilistä katsoo. Ensimmäinen askel laihtumiseen ja onnelliseen elämään on ihan oikeasti se, että lakkaa murehtimasta omaa ulkomuotoaan. Ei sillä ole oikeasti väliä miltä näyttää ja mikäli perhe, ystävät tai kumppani on sitä mieltä että se on ratkaiseva tekijä siinä ihmissuhteessa, niin sanon ihan suoraan että ainoa kunnon painolasti elämässäsi on juurikin se impulssivyö sekä kyseinen ihminen mielipiteineen. Aukaistaan ne silmät ja hymyillään omalle peilikuvalle, vaikka olisi tukka pystyssä ja vatsa näkyisi paidan alta.